ebeveyn tartışması ve çocuklar

ANNE-BABA-ÇOCUK ÜÇGENİ:

 

1-Anne babalar olarak çocuklara kural koyarken bazen farklı düşünebiliyoruz, bu normal midir,  önerileriniz nelerdir?

Çocukları ya da aileyi ilgilendiren bir konuda kural koymadan önce anne-baba olarak konu üzerinde görüş birliğine varıp ortak kararınızı çocuklarınıza iletin. Onlara eşinizin görüşünün yanlış olduğunu telkin ederseniz bir başka seferde sizin yanlış düşündüğünüzü düşüneceklerini unutmayın.

 

2-Sağlıklı bir çocuk eğitimi için aile içinde çocuklarla ilgili aldığımız kararlarda çocukların yeri ve konumu ne olmalıdır.

Mümkünse ortak kararınızı onlara iletmeden önce onların da fikirlerini alıp tüm aile bireylerinin ortak kararı haline getirin. Bu, çocukların kurallara uymalarını kolaylaştıracağı gibi özgüvenlerini de arttıracak ve karar alma süreçlerinde katılımcılığı ve demokrasi bilincini içselleştirmelerini sağlayacaktır.

 

3-Anne-Baba olarak bizlerin farklı görüşlerine ve tartışmalarına bazen çocuklar da şahit olmakta ve hatta katılabilmektedirler, bu sakıncalı mıdır?

Aranızdaki görüş ayrılıklarını ve tartışmaları asla çocuklar üzerinden sürdürmeyin. Eşinizle aranızdaki tartışmaya bir şekilde tanık olup taraf olmaya kalkmalarına izin vermeyin ve bunu aranızda çözeceğinizi belirtin. Aksi durumda aile içi kutuplaşmalar veya birinin dışlanması şeklinde istenmeyen durumların tamiri daha güç olacaktır.

 

4- Eşler çocukları var diye hiçbir konuda farklı görüşlerini açıklamasınlar ya da eleştirmesinler mi?

Eşinizin tavrını ve davranışını eleştirirken kişiliğini ve kimliğini de eleştirmeye kalkmayın. Eleştiriniz doğru bile olsa aksi sonuç verecektir.

 

5-Kaçınılmaz bir tartışma söz konusuysa özellikle kaçınılması gereken yanlılar var mı?

Kaçınılmaz bir tartışma gerçekleşirken sadece tartışma konusuna odaklanın ve eski defterleri açmayın. “Sen hep…”  “sen her zaman…”, “sen zaten…” gibi yargılayıcı cümleler kurmayın. Duygu dili kullanın yani duygularınızı dile getirin, örneğin beni küçük düşürdün cümlesi yerine kendimi küçük düşmüş hissettim deyin ve eşinizin sizi anlamasına çalışın.

 

6-Anne baba olarak sorunu çözemiyorsak ne zaman psikiyatriste başvurmalıyız?

Kendi aranızda sorunu çözme çabanız sonuç vermekte gecikiyorsa çatışmanın kronikleşmemesi ve hem sizin ilişkinizi hem de çocuklarınızla olan ilişkinizi, hem kendi sağlığınızı hem çocuklarınızın sağlığını korumak için profesyonel yardım almaktan çekinmeyin ve bir uzmana başvurun.

 

 

Psikiyatr Dr. Gıyasettin Ekici